Chaomatic podcast series: Hoe begin je, bouw je en scale je je eigen podcast

Podcasts zijn een geweldige manier om snel en goedkoop content te maken en te delen met een groot publiek. Of je nu een solo-podcaster bent of met gasten werkt, er zijn veel verschillende tools beschikbaar om je opnameproces te vereenvoudigen. In dit artikel bundelen het beste advies van Michael. Humblet en geven we je de beste tools voor het bouwen van je eigen studio, het opnemen en delen van podcasts. Van gratis opties tot professionele opnamestudio’s, we hebben alles voor je op een rijtje gezet. Ontdek hoe je je podcast naar het volgende niveau kunt tillen of hoe je eindelijk die podcast kan starten. 

1. Bouw je eigen studio

Laten we beginnen met de juiste tools die je nodig hebt om een podcast op te nemen. Een goede microfoon is de sleutel tot een kwalitatief goede opname. Een condensatormicrofoon is een geweldige keuze voor beginners omdat ze een heldere en gedetailleerde opname produceren. Je kunt ook overwegen om een popfilter te gebruiken om plofgeluiden te voorkomen.

Naast een goede microfoon, is het ook belangrijk om een geschikte opnameplek te kiezen. Je wilt een plek kiezen met goede akoestiek, zodat je een heldere en niet-echoënde opname krijgt. Donsdekens of fleece dekentjes zijn geweldige materialen om geluid te absorberen en een matras of tapijt kan helpen om echo’s te minimaliseren.

2. Podcasting tools

Of je nu een solo-podcaster bent of met gasten werkt, er zijn veel verschillende tools beschikbaar om je opnameproces te vereenvoudigen.

Een van de meest gebruikte gratis opties is Anchor. Hiermee kun je eenvoudig een podcast opnemen en direct distribueren naar verschillende platforms. Als je echter meer statistieken wilt en een professionelere aanpak, raden we Springcast aan. Dit is een gebruiksvriendelijke tool met veel extra functies.

Een andere optie die wordt genoemd is Riverside.fm, een online opnamestudio die je kunt huren voor €8-9 per maand. Hiermee kun je interviews opnemen en de geluids- en beeldsporen apart opnemen. Dit is een geweldige optie als je echt professioneel wilt werken en foutjes wilt corrigeren.

Na het opnemen van je podcast, wil je misschien de tekst uit de audio halen om een artikel te maken. Hiervoor kan je YouTube gebruiken. Upload gewoon je audio en wacht ongeveer 30 minuten. Je krijgt de tekst vervolgens gratis terug. Een andere optie is Rev.com, je kan hier je audio file naar sturen en dan krijg je de audio file helemaal terug met elke minuut elke persoon helemaal uitgeschreven. Dit kost wel per minuut.

3. It's time to scale

Een van de manieren waarop je de podcast op social media verspreid, is door een afbeelding van de podcast te maken met de titel erop, en deze op LinkedIn te plaatsen. Hier plaats je dan de link naar de podcast. Een andere manier is door dezelfde post te maken, maar dan met een gewone foto, en de link naar de podcast in de comments te plaatsen.

 

Een derde manier om de podcast op social media te verspreiden, is door geen link te plaatsen op LinkedIn, maar de podcast te uploaden op Facebook, Instagram en TikTok (als je hier gebruik van wilt maken). Hier upload je de podcast in de originele vorm.

Tot slot, ga je naar YouTube waar je de afbeelding met titel upload en audio upload. YouTube is een snel groeiende platform voor audio content. op je website maak je een korte microblog met de audio file, een transcript en een call to action. Een groot pluspunt voor je SEO vindbaarheid.

Je gaat de podcast niet op alle kanalen tegelijk delen, maar de podcast aankondigen op social media en daarna, pas een paar weken later de YouTube video delen, en daarna pas weer een paar weken later de blog delen. Hierdoor bereik je het meeste publiek en bereik je ook verschillende groepen mensen.

Kortom, audio is één van de makkelijkste en snelste soorten content die je kan produceren. Tijd om die podcast waar je al zo lang aan denkt op te zetten. 

Get your free strategy session by Chaomatic

Get your copy